Építőanyagok drasztikus drágulása és okai … mit tehet ellene?

A 2021-es év megdöbbentő áremelkedést hozott az építőanyag piacon.

A napokban olvastam egy reális elemző cikket, ezt is megosztom (ld. cikk vége). Sajnos saját tapasztalataink is megerősítik a cikkben írottak valóságát. Az import kőburkolatok önköltségének jelentős részét teszik ki a szállítási, hajózási költségek, ennek tízszeres emelkedését említi az írás. Ez a drasztikus költség növekedés a fogyasztói árak szükségszerű emelését vonja maga után. A tendencia várhatósan tartós lesz.

Tisztában vagyunk ezzel, de idén évközben nem emeltünk árat. Sőt, meglévő készletünk erejéig, de legfeljebb december 6-ig, Mikulásig, a geo ultravékony kövek idei árából 5% kedvezményt adunk annak, aki megrendeli, és 10% foglaló ellenében lefoglalja kőburkolatát. Nem logikus amit teszünk, de tudjuk, hogy nagyon sok komoly érdeklődőnél jelentős csúszásban van a kivitelezés, költségvetésükbe pedig már nem férne be a megdrágult burkolat. Amit megrendelnek idei áron, jövőre már jóval többet ér.

A természetes kőburkolat a jelen extrém inflációs környezeten kívül is jó befektetés, erről néhány gondolat:

A természetes kőburkolatok – szemben a gyártott kerámia vagy más, beton, cement…stb burkolatokkal  - korlátos javak.  Egyes kőbányák kapacitása véges, más bányáknál környezetvédelmi, természetvédelmi előírások szabályozzák, korlátozzák a kitermelést.

A kőbányák létesítése, üzemeltetése a világon mindenütt nagy befektetést igényel. A befektetések értéke az árban is tükröződik.

Az import természetes kőburkolatok döntő hányada fejlődő országokból érkezik. Igaz, hogy 10-20 évvel ezelőtt a hihetetlenül olcsó munkaerővel kitermelt és feldolgozott kőburkolatokat még tényleg alacsony áron meg lehetett itthon is vásárolni, de ez a helyzet mára már több szempontból is megváltozott. Egyrészt az akkori divat a szabálytalan alakú, vastagságú kőből rakott burkolat volt. Ez nem követelt méretpontosságot, komolyabb szaktudást, a feldolgozás egyszerű volt.

Ma már a szabályos, vágott, kalibrált kőlapokra van igény. Ezek gyártása jó gépeket, jól képzett munkaerőt igényel. Csak jól képzett munkaerőtől várható el az európai szabványoknak megfelelő minőségű áru gyártása, csomagolása. A munkadíjak pedig ezekben az országokban folyamatosan emelkednek. Nyugat-Európai partnereinknél a „fair trade” nagyon fontos szempont. Rendszeresen ellenőrzik a bányászat és feldolgozás minden folyamatát, nemcsak a munkavállalók helyzetét, hanem a környezetvédelmi előírások betartását is. Például az ipari víz visszagyűjtése, tisztítása, újrahasznosítása újabb beruházásigényt generál, ami szintén a termelési költségeket növeli. A költségnövekedést pedig folyamatos áremelkedés követi. Tehát amit most 100 egység pénzért megvásárol, az néhány év múlva már 120 egységet ér. 

A természetes kőburkolatok beépítése tartós értéknövelő beruházás, nemcsak azért mert az áruk folyamatosan emelkedik, hanem azért is mert természetes, minőségi presztízs termékek.

Értéknövelő, de nem megfizethetetlen luxus: kérjen ajánlatot most itt: (kattintson a képekre)

Rendeljen holnap és a megtakarított pénzt élvezze, költse családjára, hobbijára.

Válogasson a természetes palák, homokkövek, a geo ultravékony kövek között!

A hivatkozott cikk: https://telex.hu/komplex/2021/11/22/olyan-gyorsan-allt-talpra-a-vilaggazdasag-hogy-azota-is-szedeleg