Kőburkolathoz illő vakolt homlokzatok

A harmonikus homlokzat kialakításának feltétele a kőburkolat és a vakolt felületek helyes arányának megtalálása, a színek és a struktúrák helyes összehangolása.

Ennek a jó aránynak a megtalálásához nyújt szakértői segítséget a Kő-tár a kőburkolatok, és a Baumit a vakolt felületek terén.

A Baumit Life Európa egyik legszélesebb homlokzati vakolat és homlokzatfesték színválasztékát kínáló színrendszere. A magyar nyelvű baumitlife.com oldal szolgáltatásaival példaértékű színharmóniák összeállítását teszi lehetővé, egyedi lehetőséget teremtve a homlokzatok kialakításához. A honlapon külön fejezet, a Színtrendek, foglalkozik azza, milyen kő-, fém-, faburkolatok illenek az egyes építészeti trendekkel összhangban álló színpalettákhoz, illetve vakolat struktúrákhoz.

Minden, amit a színekről tudni érdemes

A színek csodás világát négy nézőpontból közelíti meg a baumitlife.com, és ezeket a kezdőoldal négy színes négyzete tagolja fejezetekre.

A Színről színre fejezetben a paletta 9 alap árnyalatával ismerkedhetünk meg. Az egyes színcsoportok alatt megjelennek a hozzá tartozó árnyalatok, és kódjuk. Egy-egy színre kattintva eljutunk az adatait tartalmazó oldalra. Ezen az adatlapon szerepel, hogy a kiválasztott szín mivel harmonizál, milyen világosabb is sötétebb árnyalatai vannak. Megnézhetjük, hogy színünk hogyan mutat a különböző struktúrájú (szemcseméret és felhordási technika) vakolatokon, illetve milyen Baumit homlokzati festék vagy vakolat rendelhető az adott színben.

 

 


A Színinspirációk fejezetben tanácsot kaphatunk arról, hogyan válasszuk ki házunk színeit. Megtudhatjuk, milyen érzést kelt egy-egy árnyalat, hol érdemes alkalmazni. Inspirációt nyerhetünk többek közt az elefántcsont, a tejeskávé, a lazac, a levendula mesés színeiből. A leírás alatt található árnyalatokra kattintva szintén eljuthatunk az adott szín adatlapjára.

A Színtrendek fejezetben egy-egy építészeti stílushoz és egyben életérzéshez kapcsolódó színpaletta elevenedik meg. A baumitlife.com 12 Life trendet mutat be, melyek Silvia Cejpek építész, színtanácsadó munkái. Az egyes Life trendekhez tartozó paletták színeire kattintva megjelenik, hogy a szín mivel harmonizál és milyen árnyalatai vannak. Két mintaépületen is láthatjuk, hogyan mutat a kiválasztott szín. Megtudhatjuk, milyen típusú épületen ajánlott alkalmazni, és mely struktúrákon mutat szépen, illetve megismerhetjük azokat a homlokzati dekorációs elemeket (fa, fém, kő), amelyekkel kombinálható. A felsorolás végén szerepel, hogy melyik Baumit homlokzati festék vagy vakolat rendelhető az adott színben.

Bizonyára a legérdekesebb fejezet a Színpszichológia. Ebben Axel Venn fejti ki mindennapinak nem mondható nézeteit a színekről. Venn professzor szakterülete a színtervezés, a szín észlelése és a trendvizsgálat. Axel Venn a baumitlife.com oldalon egy-egy hónaphoz egy színskálát rendel. Az első már megjelent hónap az április, amely a vörös-narancssárga palettáé. Ki gondolná, hányféle árnyalata van!

 

Eszközök egyéni és professzionális felhasználóknak

A baumitlife.com oldal szolgáltatásokkal is segíti a színtervezéssel foglalkozó partnereit és a magánépíttetőket.

A Színkódok és harmóniák menüpont alatt a kódszám beírásával megjelenik a szín adatlapja, és itt nyílik lehetőség arra, hogy más gyártók színeit is beazonosítsák a megfelelő Baumit színekre és termékekre.

A Szín és struktúra kereső menüben 6 alap színtípus különböző árnyalataiból lehet választani. Itt látható, hogy az adott szín hogyan fog mutatni a hagyományos és a kreatív struktúrákon (CreativTop modellező vékonyvakolat esetében különböző a technikáknál). A szín teljes adatlapja a Színkódok és harmóniák menüpontból érhető el.

Az Eszközök menüpontból a tervezői programokba (pl. ArchiCAD, Photoshop) beilleszthető Baumit Life 888 árnyalatát tölthetjük le.Itt találhatóak a mobilos alkalmazások is (Android, iOs, Blackberry).

A Termékek menüpontban szerepelnek árkategóriák szerint a Baumit homlokzatfestékei, homlokzati vakolatai, dizájntermékei, beltéri festékei, alapozói és kiegészítő termékei.

Fontos, hogy az oldalon megjelenő színek a valóságtól eltérhetnek, ezért ne monitor szín alapján válasszunk. Minden színből lehetőségünk van minta megvásárlására, ez nagyban megkönnyíti a színválasztást, hiszen mégiscsak hosszú időre választunk.

A baumitlife.com oldal érdekes és hasznos olvasnivaló. Tanulmányozása segít megtalálni az építtető egyéniségéhez és a környezethez legjobban illő épületszínt és a Kő-Tár pedig a vakolt struktúrával harmonizáló kőburkolat kiválasztásában nyújt támogatást. Ne feledjük, a homlokzat  sokat elárul arról, ki lakik az épületben!