Hét fontos tanács beltéri természetes kőburkolat választáshoz

 

1. Ha már kialakult a stílus, koncepció válasszon ahhoz illő kőburkolatot

Ugyanazon kő különböző felületmegmunkálással, vagy lapmérettel különböző stílust is képviselhet (pl. koptatott pala lapok rusztikus hatásúak, míg ugyanezen lapok nagy méretben modern enteriőrök szép részletei lehetnek).

2. A kőburkolathoz keressen falszínt, kárpitot és ne fordítva

A kövek színe adott, kevésbé lehet válogatni árnyalataikban, míg pl. festékből rengeteg árnyalat keverhető.

3. A kevesebb sokszor több

Egy térben lehetőleg csak egyféle kőburkolatot használjon. Ha mindenképpen többfélét szeretne, próbáljon kombinálni azonos kőlapokat különféle felületekkel pl, polírozottat – mattcsiszolttal, vagy azonos kőzettípusok esetén pl. márványnál ellentétes színűeket pl. feketét és fehéret, vagy pl. szürkét és fehéret.

 4. Saját életviteléhez válasszon megfelelően karbantartható kőburkolatot

Palák, kvarcitok, kvarchomokkövek savra nem érzékenyek, mészkövek, márványok savas tisztítószerekkel nem tisztíthatóak, megfelelő felületkezelés nélkül pl. bor, kávé, könnyen foltot hagyhat rajtuk. Speciális kőápoló szerekkel tisztítva, kezelve a mészkövek, márványok is hosszan szépek maradnak.

5. Tegye láthatóvá

Egy jól megtervezett világítás nagyon szépen kiemeli a kőlapok struktúráját, színét. Hasított, palás kövekhez lehetőleg súrolófényes megvilágítást adjunk.

6. Ismerkedjen meg az önnek tetsző burkolattal

Ne csak fotó alapján döntsön, nézze meg a kiválasztott követ más-más fényviszonyok között is (árnyékban, napfényben, esti megvilágításnál).

7. Tudjon meg a lehető legtöbbet az adott kőzetről

annak keletkezéséről, a bánya helyéről, a benne lévő ásványokról. Kérje szakember -  geológus, kőipari mérnök  - tájékoztatását, hogy értve is értékelhesse, szerethesse, az Ön által választott természetes kőburkolatot.  

Ebben segítséget nyújtunk: GEO ’96 Kft, KŐ-TÁR