Kőburkolatok, metamorf kőzetek

Mely típusokat használja a kőipar, mik a jellemzők, miért érdekesek az ezekből készült burkolatok?


Az metamorf kőzet már korábban kialakult kőzet átalakulásával jön létre. Az átkristályosodás nyomás és hőmérséklet hatására következik be. Szélsőségesen változatos körülmények között különféle kőzetszövetű, új ásványokat is tartalmazó kőzetek képződnek. Így képződik például a korábbi mészkő átkristályosodásával márvány, a korábbi homokkőből kvarcit, meszes, agyagos kőzetből agyagpala, csillámpala, magmás kőzetből pl. gneisz. A palás szerkezet a metamorfózis során uralkodó egyirányú nyomás miatt jön létre.
Mely típusokat használja a kőipar, mik a jellemzők, miért érdekesek az ezekből készült burkolatok?

A márvány

évezredek óta fontos építő- és díszítőkő. Az athéni Akropolisz épületei, szobrok, paloták burkolatai, az indiai Taj Mahal kőanyaga is márvány.

  

Néha márványnak nevezik a tardosi vörös mészkövet is, ez azonban kőzettanilag nem márvány, hanem mészkő. A tardosi mészkő ősmaradványokban gazdag (pl. Ammonites), a kristályos márványok soha nem tartalmaznak ősmaradványokat. Bizonyára polírozhatósága, szépsége miatt (Mátyás király visegrádi palotájában lévő kőkút is ebből készült) illették a márvány névvel. A sötétzöld szerpentinitre is gyakran mondják, hogy márvány. Ez ugyancsak metamorf kőzet, de nem márvány, mert nem mészkőből keletkezett, hanem magmás kőzetekből, így kőzetalkotó ásványai is eltérőek.
A márvány napjaink belsőépítészetében is kedvelt, eleganciát, gazdagságot reprezentáló burkolat. A tiszta fehértől a szürkés eresen át, vöröses, zöldes és fekete márványokat egyaránt árulnak. Fontos, hogy szakember, megfelelő anyagokkal (fehér ragasztó, nem ecetsavas fuga….stb) végezze a kivitelezést. Fontos, hogy az értékesítő vagy a kivitelező pontos karbantartási útmutatót adjon a burkolathoz. Márványt soha nem szabad savas tisztítószerrel takarítani, mert az megmarja, mattá teszi a felületét. Nemcsak a háztartási sósav savas szer, rengeteg készítmény tartalmaz savas hatóanyagot, használatuk előtt érdemes végigböngészni a szinte olvashatatlan apróbetűs részt is. Vörösbor, kávé foltot hagyhatnak a felületén. Ezért már tervezéskor egyeztessünk a tulajdonossal, hogy az életviteléhez igazodóan ajánlhassunk kőburkolatot. Ha egy régi lakásban márványburkolat van, felújításkor, ha lehet, ne dobják ki, mentsék meg. Újracsiszolással, polírozással nagyon szépen felújítható e kő.

Palák, agyagpalák

A pala szó réteges szerkezetre utal. Hasítható, általában kézi erővel fejtett lapok. Tetőfedésre is régóta használják, ma újra divatos e célra is. Modern, klasszikus és rusztikus terekbe egyaránt találunk megfelelő típust.

 

fekete palafekete pala

Általában sötét, fekete, szürkés, barnás, zöldes kőzet. A fekete palában vasas ásványok is jelen lehetnek, melyek nedvesség hatására oxidálódnak, és „rozsdás”, barnás elszíneződés jelentkezhet. A folyamat gátolható víztaszító impregnálással (Waterseal), a már kialakult folt erős vegyszerrel eltávolítható.

A „peacock” pala meleg, tüzes színe miatt kedvelt. (itt jegyzem meg, hogy a kőkereskedelemben sokszor használnak fantázianeveket, ilyen ez a peacock = páva megnevezés is, mely a kő színgazdagságára utal). A színek intenzitását tovább emeli, ha színkiemelő impregnálószerrel (Block Paving Seal) kezeljük a kőfelületet.

peacock palapeacock pala

A palák savas tisztítószerekre nem érzékenyek, beltérben falra és padlóra egyaránt alkalmas burkolatok. A természetes hasított járófelület porszívóval, felmosással tisztítható, előnye, hogy kevésbé csúszós, mint a sima polírozott lapok.

Csillámpala

A neve is elárulja: réteges szerkezetű és szép, természetesen csillogó kőzet. A benne lévő csillámásványok: muszkovit, biotit…stb. teszik érdekessé. Az „ezüstpala” halványszürkés, csillogó, leveles, szálas szövetű szerkezete miatt különleges, szép burkolókő. Ilyen kőburkolat még pl. a „metálpala” és a „bronzpala” is. Ezek felületén kis kidudorodó gömbök formájában gránát ásványok is találhatóak. Volt vevőnk, aki nagyon megörült ennek, mert ő hitt az ásványok gyógyító erejében, és a gránátnak jelentős és sokrétű a gyógyhatása az ezotéria szerint. Más vevőnknek nagyon tetszett a metálpala, csak ilyen „pöttyök” nélkül kérte volna. Sajnos, ez utóbbi kérésnek nem tudtunk eleget tenni, mert hisz ezt a burkolólapot a természet alkotta, nem gyártósor.

ezüst palametál palabronz pala

A csillámpalák hasított felületű lapjai falra, a polírozottak padlóra is nagyon alkalmasak. A polírozott metálpala különleges játéka, hogy annak ellenére, hogy tapintásra teljesen sima, ránézésre strukturáltnak tűnik.

A csillámpalák hasított felületű lapjai falra, a polírozottak padlóra is nagyon alkalmasak. A polírozott metálpala különleges játéka, hogy annak ellenére, hogy tapintásra teljesen sima, ránézésre strukturáltnak tűnik.A palák és a csillámpalák szépségét a helyi megvilágítás még fokozza. Tisztítása, karbantartása az agyagpaláéval megegyező.
 Kvarcitok, kvarcitpalák

Ez is árulkodó név: jellemző ásványa kvarc, mely egy nagyon kemény ásvány (Mohs skála 7. keménységi fok), így nem meglepő, hogy a kvarcit is egy kemény ellenálló, tartós kőzet. E tulajdonsága miatt nemcsak beltéri, hanem kültéri padlólapnak is ajánljuk. A „Silver Grey” kvarcitlapok napsütésben világos ezüstös színt (csillámok), árnyékban sötétebb, mélyebb szürkét mutatnak. E „színjátékot” beltérben is élvezhetjük napfényes térben, vagy megvilágítással rásegítve. 

Az erős tisztítószereket is jól bírja, savakra nem érzékeny. Nemcsak lakások, hanem nagy forgalmú közösségi terek (étterem, szálloda, borozó, wellness központ…stb) fal- és padlóburkolatára is alkalmas kőlapok.

 
 Gneisz

A kereskedelmi katalógusokban gyakran a gránitok között találhatjuk. Ásványai ugyan hasonlóak, de a gránit mélységi magmás kőzet, a gneisz pedig metamorf. Jellemző lehet rá az ún. irányított szövet, azaz a sötétebb és világosabb részek mintegy elkülönülve, sávosan jelennek meg. Csillámásványok és gránát ásványok is jelen vannak.
A természetes kőpanelek legtöbb típusa metamorf kőzetek felvágásával majd az elemek összeragasztásával készül.

 

És végül… egy kis segítség és egyben élvezetes olvasmány a cikk elején feltett kérdés megválaszolásához:

50.oldal: Horváth Eszter cikke

 

Dörömbözi Piroska
okl. geológusmérnök, kőipari szakmérnök