A mészkövekről

 

Mi a közös a gizai piramisokban, a római Colosseumban és a saját fürdőszobámban…?…egy , az ősidők óta bányászott időtálló természetes kő, a MÉSZKŐ!

A hétköznapi rohanásban talán fel sem tűnik, hogy hányszor lépsz egy Ammoniteszre a metróállomáson, vagy hogy egy burkolat furcsa kis mintái azoknak a kagylóknak az ősei, amelyeket oly lelkesen gyűjtögetsz tengerparti nyaralásaid során

A mészkő érdekes kő, sok „kincset”, régi kagylók, csigák mészvázát rejtheti.

 

Hogyan keletkezik, miből áll?

A mészkő vegyi és/vagy biogén üledékes kőzet, vízi környezetben keletkezik. Szükség van ehhez még a vízben oldott karbonátos anyagokra, karbonátos vázú élőlényekre. Ha megváltoznak az addigi körülmények, és az oldat telítetté válik, akkor a karbonátos anyag kicsapódik. Hasonló folyamatot figyelhetsz meg, mikor vizet forralsz, és az edény alján kis fehér üledék jelenik meg. Ugyanez a folyamat a vízkőképződés a termálvezetékek csőrendszerében is. Ennél látványosabb és szemet gyönyörködtetőbb a cseppkövek képződése, növekedése.vagy biogén üledékes kőzet, vízi környezetben keletkezik.

 

A kicsapódás után az üledék hosszú tömörödési, szilárdulási, kőzetté válási folyamaton, ún. diagenezisen megy keresztül. Mészkő tengerben és édesvízben is keletkezhet. Tengeri eredetű pl. a magyarországi tardosi jura vörös mészkő, a már említett jellegzetes Ammonitesz maradványokkal. Édesvízi, tavi eredetű a pl. süttői mészkő, vagy travertin.

 Van-e a különbség a mészkő és a travertin között? Emlékszel a biológia órán tanult kis mondókára: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Ugyanezt mondhatjuk itt is: minden travertin mészkő, de nem minden mészkő travertin. A travertin édesvízi, nagyon fiatal mészkő, melynek lyukacsos, sávos szerkezetét a képződés során az anyagban lévő növények, nádak elbomlása után a helyükön maradt apró üregek jellemzik. Egy ilyen mészkőlap más rajzolatot mutat, ha a tömbből „szálirányban”, vagy arra merőlegesen vágják. Használt kifejezés a kőiparban, hogy „travertinre” vagy „mészkőre” vágják. A római Colosseum építőköve a híres római travertin.

Tengeri mészkőre példa még a gerecsei eocén (földtani kor megjelölés) Nummuliteszes mészkő. A Nummulites egy óriásira nőtt egysejtű kis élőlény (Foraminifera) kövülete. A népnyelv Szent László pénzének is hívja. Sokat gyűjtöttem belőle a tatabányai cementgyár kőbányájában gimnazista koromban. Gyűjthettem volna még ugyanezt a gizai piramisoknál is, ha egyiptomi lány lettem volna, mert a gizai piramisokat a helyi eocén mészkőből építették, amely szintén tartalmaz Nummuliteseket. Ha többet szeretnél tudni Szent László pénzéről, pl. itt is olvashatsz róla:

http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2016/tv1601/fozy.html

http://evosmaradvanya.hu/docs/Nummulites_poszter.pdf

 

 

 Európában sok helyen, többféle mészkövet is bányásznak, csak néhány népszerűbbet említve:

  • Római travertin, 

  • Verona Rosso a hazai tardosi mészkövünkhöz hasonló jura kori vörös mészkő.

  • Solnhofeni mészkő, kelheimi mészkő Németországból. Műemléki templomaink padlóburkolata.

  • Erdélyi és bolgár tengeri mészkövek

Dél-Európa különleges mészkövei közül a nemes világos Rosal és a finoman, halvány erezett Moca a kedvencem. Elegáns homlokzatok, belső terek burkolata. A kitermelés limitált, mert a lelőhely természetvédelmi területen fekszik. Referenciái luxusvillák, rezidenciák, hotelek. Itthon a GEO ’96 Kft KŐ-TÁR-ban kapható. Kérj ajánlatot!

 

 

 

A mészkőburkolatokról, fektetésükről, kezelésükről egy következő cikkben írok majd. Addig is bármilyen kéréssel, kérdéssel várjuk látogatásod, hívásod. Mészköveken kívül sokféle palakő, homokkő, kvarcit, ultravékony kőszelet, kőszövet látható. Tervezésben segítünk!


Dörömbözi Piroska geológusmérnök, kőszerkezeti szakmérnök