Új és egyedi hőszigetelt homlokzatok lakásfelújítási támogatással

Lakásfelújítási támogatás kihagyhatatlan lehetőség az új és egyedi hőszigetelt homlokzatra

 

A lakásfelújítási támogatás hírére sok család kezd tervezgetésbe, hogy 2021-től milyen munkát érdemes elvégeztetni a házon. Az energiatakarékosság mellett jelentős értéknövelő tényező még, ha a homlokzat természetes kőburkolatot kap. Egy-egy falrész burkolása, a vakolat és a kőburkolat színének összehangolása új, vonzó karaktert ad az épületnek.
Cikkünk mindazoknak szól, akik egyrészt most készülnek régebbi házuk hőszigetelésére, vagy már hőszigetelt új épületük van, de az építkezés végére elfogyott a pénzük és a vágyott kőburkolat lemaradt.
Fontos műszaki tudnivalókat foglalunk össze, hogy segítsük a tökéletes kialakítást.

 1. Milyen természetes kőburkolat alkalmas homlokzatburkolásra?
  A legfontosabb, hogy fagyálló kőzetből legyen. A szerelt homlokzati kőburkolatokhoz a nagyobb (pl. 60*90, 60 *120 cm-es) lapokat érdemes alkalmazni, ezek vastagsága minimum 3 cm kell, hogy legyen. Gazdaságosabb - és elterjedtebb - nem a szerelt, hanem a ragasztott kivitelezés. Itt pont fordítva, a kisebb és vékonyabb lapokat ajánljuk. Mutatós és műszakilag is bevált lapméretek pl.: 60*30 cm, 30*10 cm, 30* 5cm, vagy az ún. soros kiosztású lapok. A vastagság csak max. 1,2 -1,5 cm legyen.

 2. Mindegy, hogy milyen hőszigetelő anyagot rakunk a falra a burkolás előtt?
  Nem mindegy. Polisztirol alapanyagú hőszigetelésre ragasztható burkolat. A megfelelő rétegrendről szívesen megküldjük részletes tájékoztatónkat, írjon az info@geo96.hu címre. Van azonban tömeghatár, ez max. 40 kg/nm össztömeg (kőlap és ragasztó együtt). Az 1,2-1,5 cm-es vastagságú lapok a ragasztóval együtt beleférnek ebbe a határba. Az ennél vastagabb, és az egyenlőtlen vastagságú hasított kőlapok (pl. a nem kalibrált hátoldalú kvarcitok) nem javasoltak. Ez utóbbiaknál az egyenlőtlen vastagság miatt több ragasztóra van szükség, így az össztömeg megnő.
  A polisztiroltól eltérően kőzetgyapot hőszigetelésre nem javasolunk burkolat ragasztást. A kőzetgyapot nagyon jó páraáteresztő képességű szigetelőanyag, pont ez a jó tulajdonsága nem tud egy burkolattal lezárt szerkezetben érvényesülni.

 3. Milyen ragasztó alkalmas a homlokzati burkoláshoz?
  A kültéri szerkezetek nagyon kitettek a hőingadozásnak, az abból eredő alakváltozásnak, így csak jó minőségű, flexibilis fagyálló ragasztó használható, S1 vagy S2 osztályú. Az S1 alakváltozásra, az S2 pedig nagy alakváltozásra képes ragasztót jelent.

 4. Hol kaphat segítséget a homlokzat színének, a kőburkolat típusának kiválasztásában?
  Kőszerkezeti szakmérnökkel, geológusmérnökkel konzultálhat, egyeztethet akár e-mail-en, akár netes konzultáció, megbeszélés keretében egyeztetett időpontban. Jelezze igényét az info@geo96.hu címen.

  Olvasson bele a KŐ-TÁR TUDÁSTÁR-ba, itt a témában segítő cikkeket talál:

  Miről árulkodik háza homlokzata?

  Modern és klasszikus homlokzatok antracit és szürke kőburkolattal

  A harmonikus homlokzat hat titka

  Kőburkolathoz illő vakolt homlokzatok

  Jól használja ki a lehetőséget, tartósan növelje ingatlana értékét, élvezze megszépült otthonát!