Új és egyedi hőszigetelt homlokzatok lakásfelújítási támogatással

Lakásfelújítási támogatás kihagyhatatlan lehetőség az új és egyedi hőszigetelt homlokzatra

 

A lakásfelújítási támogatás hírére sok család kezd tervezgetésbe, hogy 2021-től milyen munkát érdemes elvégeztetni a házon. Az energiatakarékosság mellett jelentős értéknövelő tényező még, ha a homlokzat természetes kőburkolatot kap. Egy-egy falrész burkolása, a vakolat és a kőburkolat színének összehangolása új, vonzó karaktert ad az épületnek.
Cikkünk mindazoknak szól, akik egyrészt most készülnek régebbi házuk hőszigetelésére, vagy már hőszigetelt új épületük van, de az építkezés végére elfogyott a pénzük és a vágyott kőburkolat lemaradt.
Fontos műszaki tudnivalókat foglalunk össze, hogy segítsük a tökéletes kialakítást.

 1. Milyen természetes kőburkolat alkalmas homlokzatburkolásra?
  A legfontosabb, hogy fagyálló kőzetből legyen. A szerelt homlokzati kőburkolatokhoz a nagyobb (pl. 60*90, 60 *120 cm-es) lapokat érdemes alkalmazni, ezek vastagsága minimum 3 cm kell, hogy legyen. Gazdaságosabb - és elterjedtebb - nem a szerelt, hanem a ragasztott kivitelezés. Itt pont fordítva, a kisebb és vékonyabb lapokat ajánljuk. Mutatós és műszakilag is bevált lapméretek pl.: 60*30 cm, 30*10 cm, 30* 5cm, vagy az ún. soros kiosztású lapok. A vastagság csak max. 1,2 -1,5 cm legyen.

 2. Mindegy, hogy milyen hőszigetelő anyagot rakunk a falra a burkolás előtt?
  Nem mindegy. Polisztirol alapanyagú hőszigetelésre ragasztható burkolat. A megfelelő rétegrendről szívesen megküldjük részletes tájékoztatónkat, írjon az info@geo96.hu címre. Van azonban tömeghatár, ez max. 40 kg/nm össztömeg (kőlap és ragasztó együtt). Az 1,2-1,5 cm-es vastagságú lapok a ragasztóval együtt beleférnek ebbe a határba. Az ennél vastagabb, és az egyenlőtlen vastagságú hasított kőlapok (pl. a nem kalibrált hátoldalú kvarcitok) nem javasoltak. Ez utóbbiaknál az egyenlőtlen vastagság miatt több ragasztóra van szükség, így az össztömeg megnő.
  A polisztiroltól eltérően kőzetgyapot hőszigetelésre nem javasolunk burkolat ragasztást. A kőzetgyapot nagyon jó páraáteresztő képességű szigetelőanyag, pont ez a jó tulajdonsága nem tud egy burkolattal lezárt szerkezetben érvényesülni.

 3. Milyen ragasztó alkalmas a homlokzati burkoláshoz?
  A kültéri szerkezetek nagyon kitettek a hőingadozásnak, az abból eredő alakváltozásnak, így csak jó minőségű, flexibilis fagyálló ragasztó használható, S1 vagy S2 osztályú. Az S1 alakváltozásra, az S2 pedig nagy alakváltozásra képes ragasztót jelent.

 4. Ultravékony kőlap, kőfurnér alkalmas homlokzati burkolatnak?
  Ezeknek az 1-2 mm vastag, műgyanta hátoldalú lapoknak néhány fizikai tulajdonsága, pl. hőtágulása eltérő a normál vastagságú, teljes keresztmetszetében természetes kőlapokétól.
  A ragasztóanyag is különböző.
  Ezért a homlokzatra történő tervezésnél több szempont is mérlegelendő. Vásárlás előtt küldje meg háza homlokzati rajzait vagy fényképeket és küldjön információt a tájolásról.
  (cím: info@geo96.hu)

 5. Hol kaphat segítséget a homlokzat színének, a kőburkolat típusának kiválasztásában?
  Kőszerkezeti szakmérnökkel, geológusmérnökkel konzultálhat, egyeztethet akár e-mail-en, akár netes konzultáció, megbeszélés keretében egyeztetett időpontban. Jelezze igényét az info@geo96.hu címen.

  Olvasson bele a KŐ-TÁR TUDÁSTÁR-ba, itt a témában segítő cikkeket talál:

  Miről árulkodik háza homlokzata?

  Modern és klasszikus homlokzatok antracit és szürke kőburkolattal

  A harmonikus homlokzat hat titka

  Kőburkolathoz illő vakolt homlokzatok

  Jól használja ki a lehetőséget, tartósan növelje ingatlana értékét, élvezze megszépült otthonát!