Ez tényleg kő? Valódi és természetes? Igen!

Elképesztően vékony természetes burkolólap: geo ultravékony kő
Lakásba és homlokzatra bevált tippek, szakmai ajánló: hova igen, hova ne!

 

2011-ben elsőként mutattuk be a CONSTRUMA kiállításon a geo ultravékony kőlapokat.


A leggyakoribb kérdés: „Ez tényleg valódi?”


Jogos a kételkedés, hisz a 122*61 cm-es nagy lapokat csupán 1-2 mm vastagságban nem lehet hagyományos kőipari technológiával előállítani.


A megoldást a műgyanta hátfalerősítés adta, melyet a kibányászott és előkészített felületű vastag kőtömbre visznek fel, és csak a műgyanta megszilárdulása után „tépik le” a tömbről a legfelső réteget. Így a természetes kő szép és valódi hasadási felülete lesz látható, a műgyantás pedig a hátoldal.


A palás, réteges szerkezetű kövek a leginkább alkalmasak az efféle megmunkálásra.


Az alábbi képen egy csillámpala bánya részlete látható, jól felismerhető a természetes rétegződés. E rétegek mentén kézzel is hasítható a kőzet, változó vastagságban, de általában 1 cm-nél vastagabb rétegekben.

Ugyanennek a kőnek a műgyantás technológiával előállított 1-2 mm vastag geo ultravékony kőlapja: 

Dekoratív, könnyed, szép, megjelenését tekintve is természetes kőfelület, anyagösszetételében vegyes, de a hátoldal a felragasztás után már nem látható. 

Kivételessé teszi a lapmérete, mert ilyen nagy 122*61 cm-es táblák ugyanazon kőből burkolatként minimum 2-4 cm-es vastagságban rendelhetőek, ezek falra rögzítése pedig bonyolultabb. Tehát egy gyönyörű dekorációs termék, mely sokat mutat a természetes kőből. Több mint húsz féle típusból lehet választani. 

Hova jó, milyen hatás érhető el vele, miért érdemes ezzel dekorálni?

Az elmúlt 10 év hasznos tapasztalatai és gyönyörű referenciái alapján sorolom javaslatainkat: 

Beltérben bármilyen falfelületen kivételes burkolat: nappaliban, konyhában, fürdőszobában, hálóban, előtérben is. Sima, stabil alapfelületre egyszerűen, gyorsan felragasztható. Nagyobb térben egy geo ultravékony kővel burkolt kisebb falfelület exkluzív fókuszt ad. 

Az átvilágítható kőlapok nem csak otthonokban, hanem közösségi terekben, szállodákban is elegáns dekorációk.

Előtérben, lépcső mellett védi a falat, konyhában, étkezőben szintén véd és díszít. 

Kandallókon (70 Celsius foknál nem melegebb felületeken) a sötét geo ultravékony lapok és a láng vöröse együtt megunhatatlan szépség.

 A barnás, meleg színeket kedvelők is többféle típusból válogathatnak:

A szaunázás élményét is emeli egy szép geo ultravékony kő, kőfurnér burkolat a szaunatérben.

A lakótérben való megfelelőséget az ÉMI-TÜV R-454038 számú Első Típusvizsgálati Jelentése igazolja az elvégzett vizsgálatok (veszélyes anyag kibocsátás MSZ-EN 71-3: 1994/21:2002 Gyermekjátékszerek biztonsága 3 rész.) alapján.


Kültéren, homlokzaton is alkalmazható, itt több szempont is megfontolandó burkolat választáskor.


A műgyanta hátoldal miatt az E tűzvédelmi osztályba sorolt termék, szemben a teljes keresztmetszetében kő (azaz a vastagabb, 1,2 cm-es kőburkolatokkal), vagy a 0,5 cm vastag kőporcelán lapokkal, amelyek jobb, A1-es tűzvédelmi osztályba sorolt burkolatok. Tehát a geo ultravékony kőlapok, kőfurnérok mindazon építményeken használhatóak kültérben, ahol nem lép fel homlokzati tűzterjedési követelmény. Így alkalmas pl. földszint plusz maximum két szintes családi ház homlokzati burkolatának (bővebb információ ld. OTSZ).


A homlokzati alapfelület szilárd, száraz és sima legyen, mentes bármilyen talajból felszálló párától és nedvességtől. Polisztirol hőszigeteléssel borított, glettelt, hálózott, dübelezett falazatra ragasztható, itt azonban a szigetelés kivitelezésekor már erősített rétegrendre van szükség, kérje erről bővebb tájékoztatást cégünktől.


Divatosak a sötétszürke, antracit színű kőfurnér burkolatok. Ezeket inkább árnyékolt, vagy kisebb felületekre ajánljuk, mert erős napsütésben, nagy melegben az ultravékony sötét színű burkolat képes extrém felmelegedésre, így hőtágulásra is.

 

A homlokzat egy-egy egységének, blokkjának geo ultravékony kővel való burkolásával, kiemelésével egyedi lesz az épület, értéke is jelentősen nő. Bátran válogathat a különféle színű és struktúrájú lapok közül. Válassza azt a geo kőburkolatot, ami a legjobban tetszik, ami Önhöz közel áll, ami harmóniában van épülete stílusával. A divat múlandó, a kőburkolatos ház pedig évtizedek múltán is képviseli tulajdonosa egyéniségét. 

 

A kültéri alkalmazáshoz a megfelelőséget az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Kft) A-26/2021 számú NMÉ dokumentuma igazolja.

Ha kreatív, számos helyet talál még a geo ultravékony kőlapoknak otthonában: csinos teraszbútorra baráti sütögetéshez (Terleczky Ádám terve), különleges mosdópultra és még sok más meglepő ötlet jöhet.

Könnyű beleszeretni ezekbe a szép, természetes kő felületű lapokba és nehéz a lemondás, ha pl. az alábbi esetekben nem javasoljuk használatukat:

 

  • 70 Celsius foknál magasabb hőmérsékletű felületekre.
  • Nem kellően szilárd, pl. kopogó vakolatú, vagy festett alapfelületre.
  • Padlóra.
  • Nedvesedő lábazatra burkolatnak.
  • Egyenlőtlen, durva, nem sima alapfelületre.
  • Olyan építményekre, ahol az A1 tűzvédelmi osztály követelmény.
  • Déli tájolású, nem árnyékolt nagy homlokzati felületek egyben történő burkolására sötét geo ultravékony lapokkal, kőfurnérral.

 

Elkeseredésre azonban semmi ok, tudunk megoldást ajánlani!


Keresse kőburkolat szakkereskedésünket!

Kínálatunkat itt találja: https://ko-tar.hu/termekek/ultravekony-koszeletek